A kék burgonya | bezárás

Mitől is kékült meg ez a finomság? Hát nem attól, hogy addig ütöttük, hogy megkéküljön.
Most van a burgonya betakarítása, de bizony nagyon vigyázunk rá, hogy meg ne ütődjön ez a féltve őrzött régi fajta, mert akkor megromlik, s nem eltartható jövő tavaszig.

A szárazság nem tett túl jót, de el kell fogadni ami van, s azt megbecsülni.

Szedés után nem lehet rögtön a verembe vagy a pincébe betárolni, hanem le kell önteni óvatosan egy kupacba, hogy kifújja magát. Arra is vigyázni kell, hogy a fény ne érje, be kell takarni lazán, hogy szellőzzön. Erre alkalmas a szalma vagy a kukoricaszár is. Azért van erre szükség, hogy a klorofill termelés ne induljon el, azaz ne zöldüljön meg a krumpli, mert akkor veszít élvezeti értékéből.

Kb. 1-2 hét elég, hogy kifújja magát, s utána át kell válogatni.
Ládákba rakva már méret szerint is téliesíthető, azaz mehet a sötét pincébe.
A legapróbbak is nagyon jók vetni, a világért se dobjuk el, vagy adjuk a disznóknak.
Ha olcsóbb mindennapi krumpliból van sok apró, akkor ehetik a cocák.

Nagyon fontos tudni, hogy a kék fajta ritkaság, de nagyszerű mert nem génmanipulált, tehát évről-évre újravethető. Ez a fő szempont.

Üdvözlettel:

Rendek Lászlóné Olga

Kapcsolódó startlapok:
Magyar termék.lap.hu | Magyar növény.lap.hu

Add a Facebook-hoz








Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen



Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.