Mangalica receptek | bezárás

Mangalica csülök kenyértésztában

A mangalica csülkét meg kell főzni lassú tűzön, kb. 2 órahosszat, majd kihűteni a főzőlében. Amíg langyosra hűl, addig elkészítjük a kenyértésztát: 3o dkg fehér tönkölyliszt, 2dl víz, csipet só. Csipetnyi élesztőt felfuttatunk fél dl langyos, enyhén cukros vízben, majd hozzáadjuk a lisztet, sót, és a többi vizet. Addig dagasztjuk, hogy a massza ne ragadjon, ha mégis ragad, meg kell lisztezni. Kb. 3 órán át kelesztjük. A csülköt ki kell csontozni, s beborítani körbe a kenyértésztával. Ismét keleszteni kell még 2o percig, majd fél órán át sütni.


Mangalicasonkával töltött tojások

A főtt tojások sárgáját szedjük ki, s keverjük össze főtt, darált sonkával, s kevés tejföllel, majd töltsük meg vele a tojásfehérjéket. Cuki falatokat kapunk, amit a locsolók elé is tehetünk.


Mangalica sültszalonnás túróscsusza

Úgy is írhatnám, hogy túrós csúzda, mert utána inni kell. Lényeg, hogy csuszatésztánkra házi túrót tegyünk, amit enyhén megsóztunk előtte. Tetejét díszítsük meg a kakastarélyszerűen megsütött szalonnaszeletekkel.


Mangalicatúró kocsonya

Mondhatnám úgy is, hogy a mangalica orrából készült kocsonya. 3 liter hideg vízbe tegyük fel főni mangalicadisznóságainkat, mégpedig fül, orr, bőrke, körmök. Összesen kb. 2-3 kg. Lassan főzzük, épp csak pöszörögjön. A disznó korától függően kb. 4- 6 órán át. Közben tegyünk bele fokhagymát bőségesen, pici szemes borsot, sót, majd a végén csövespaprikát. Az összes csontot szedjük ki a körmökből is, amikor a tányérokba egyenletesen elosztjuk a húsokat. Az orrot tegyük félre, mert azt szeletelve tesszük a végén a tetejére. Tehát, ha kiadagoltuk a húsokat, akkor szűrjük rá az aszpikos levet, ami a bőröktől lett sűrű. Tálaláskor minden adagra tegyünk szeletelt mangalica orrot.


Mangalicadagadó batátás töltettel 

Jó kis zsíros mangalicadagadónkat felszúrjuk, azaz megkeressük azt a rést, ahol betömködhetjük a következő tölteléket. Töltelék: fél kilónyi főzött batáta, amit héjastól kell megfőzni, majd összetörni. A masszához adjunk fűszereket, ami borsikafű, kicsi kakukkfű, fokhagyma, 2 evőkanál tönkölydara, ízlés szerint tengeri só. Mangalicadagadónkat kívül megsózzuk, de a töltendő rést nem kell. A fűszeres tölteléket dugdossuk be a két husi közé és tűzzük össze fogvájóval vagy varrjuk be, egy tepsibe fektessük, öntsünk alá 3dl vizet, majd fedjük be fóliával. Kb. egy órán át süssük közepes lángon. Köretnek salátát adjunk. Kímélő étel.


Mangalica kolbász

10 kg mangalica sertéshús, 20 dkg só, 20 dkg édesnemes őrölt paprika, 1 fej fokhagyma, 20 g őrölt kömény, 20 g  fehérbors vagy borsikafű. Közepes lyuknagyságú darálóval ledaráljuk a húst, hozzáadjuk a fűszereket, s betöltjük sertés vékonybélbe. Korábban lehetett kocabelet kapni, ami manapság már nem nagyon van, az ugyanis sokkal erősebb, s nem szakad szét olyan könnyen.


Mangalica kenőmájas

Főtt mangalica fej, kivéve a tokaszalonnát, mert abból abált szalonna készül. Tehát fejhús kb. 1 kg, hasaalja szalonna, kb. 1 kg 60 dkg sertésmáj főzve, dinsztelt hagyma 50 dkg. Ízlés szerint só, bors, szegfűbors, majoranna. Az anyagokat több soron péppé daráljuk, hozzáadjuk a fűszereket, és utána bélbe töltjük.

Add a Facebook-hoz










Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen



Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.