Január, február itt a nyár! | bezárás

Volt már kemény fagyunk, decemberben, s január elején még -15 fokot is elért. Mi lesz vajon február 2-án, kijön-e a medve? Ha kijön és nem rohan vissza, akkor már nem lesz nagyon hideg. Ha rohan vissza a barlangjába, akkor még kemény hidegek várhatók.

Időnként kijönnek a bundások télen is a csipkebogyót és egyebet eszegetni, vagy forrásvizet inni - mondta a kocsis, aki a HARGITÁN kocsiztatott minket január közepén. 32. házassági évfordulónk alkalmából jártunk Erdélyben az Oroszhegy nevű községben. Nem mellesleg Európa egyik legjobb szilvapálinkáját főzik itt. Talaja a mi Badacsonyunkéhoz hasonlít. Szóval innen indultunk a 7 órás kocsikázásra.  Lehet, hogy a férjem is azért vitt el, hátha kijön a medve? Persze ez csak feltételezés, de a férfiak gondolnak ám ilyesmire, ha már nem tudják fiatalabbra cserélni az asszonyt. Azaz tudnák, ha lenne hozzá elég pénzük.

Szóval azt mondja a kocsis, hogy amikor az erdőbe ment fáért, találkozott egy medvével.  Gyorsan nagy kiabálásba kezdett, így a medve odébb állt, vagyis elfutott. Tévhit, hogy csöndben kell maradni. Ha valaki azt teszi, akkor a medve csöndben megeszi. Az állat maga is fél ha kiabálnak, és akkor elfut.

Azokon a helyeken , ahol jártunk, valóban békében élhet ember és állat. Láttuk a csörgedező patakokat, ahol igazán tiszta vizet ihatnak, tiszta legelőkön legelhetnek az állatok. Az embereknek megterem a téli tüzelő és a szerszámfa egyaránt. Jó lenne látni még sokáig az ilyen csodálatos tájat, beszélgetni a kedves, -  magyarul - , de erdélyi tájszólással beszélő emberekkel. Például nem azt mondja a kocsis, hogy farol a ló, hanem azt, hogy fartat.

Ebben a csodás kis faluban is látszódnak már belopózni a fogyasztói társadalom ártalmai. Nyílnak a boltok, ahol élelmiszereket árulnak, azaz szereket, hisz a nevében is benne van. Ott még erre nem is lenne szükség, mert mindenki megtermeli a betevőt, vagy összeszedi az erdőben. Mindenesetre reméljük, hogy ha eljutunk másik télen is, lesznek még legalább medvék.

Kapcsolódó startlapok:
Ökológia.lap.hu | Utazási magazin.lap.hu | Erdei gyümölcs.lap.hu | Biodiverzitás.lap.hu

Add a Facebook-hozNemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképenMinimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.