Növények, régi fajták… | bezárás

A tanya környéke is rengeteg látnivalót rejt: a szántóföld és a kertek a biológiai sokféleség igazi tárháza: megterem itt minden, amit évszázdok, évtizedek óta termelnek az itt élő emberek.

Persze vannak új növények is, amelyek alkalmazkodnak a megváltozott talaj és klimatikus viszonyokhoz. A homokos talajon jól terem a kukorica - melynek számos fajtája ismert: homoki kukorica, lófogú kukoricákból sárga, piros, pattogatni való csemegekukorica - de megköti a homokos talajt a rozs.

A zöldséges kertben bab (pl. a Szent Anna bab, a Libamáj bab, a Feketeszemű zöldjébe való bab), hagyma, számtalan paprika és paradicsom fajta terem. Régi, szárazságtűrő növény a csicsóka is, amelynek gumója a burgonyához hasonlít, és nemcsak az étkezésben hasznosítják, de a népi gyógyászatban is: közismert koleszterincsökkentő hatása, de ajánlják cukorbetegek számára is, vagy diétázóknak. Újabb növény a batáta, az édesburgonya, pedig semmilyen rokonságban nincs a burgonyával.

A Kiskunságon is olyan növényeket kell termeszteni, amik a helyi klímának és talajviszonyoknak megfelelőek: szárazságtűrők és még a homokot is megkötik. Évszázadokkal ezelőtt kezdték az akácot ide telepíteni, ami jól megkötötte a talajt, kiváló tűzifát adott, segített a méztermelésben, és könnyen megmunkálható, így számos használati tárgyat is faragtak belőle. Egyetlen hátránya, hogy egy nagyon erőszakos fafajta, ezért minden mást szinte teljesen kiírt maga körül.

Az akác mellett persze sok-sok gyümölcsfa is található a tanya körül. Az ezen a vidéken jól ismert almák: a Batul, a Kecskeméti piros, a Pogácsa alma, a Húsvéti rozmaring, a Szegfű körte.

Alternatív növényként pedig a homoktövist ültetnek, ami alkalmas erre a talajra, ehhez a hőmérséklethez: nagyon jó immunerősítő, tele vitaminokkal, úgyhogy minden porcikája gyógynövény.

Kapcsolódó startlapok:
Magyar termék.lap.hu | Magyar növény.lap.hu | Ökológia.lap.hu | Biodiverzitás.lap.hu

Add a Facebook-hozNemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképenMinimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.