--- ABLAK BEZÁRÁSA ---

Kedves Látogató! Kérjük, mielőtt ellátogatna hozzánk,
szándékát telefonon vagy e-mail üzenetben jelezze!

Köszönettel: Rendek Olga


A Slow Food Central Europe projekt

A Cheese 2017 lehetőséget biztosít a Slow Food Central Europe partnereinek, hogy megosszák a gasztronómiával, mint kulturális kifejezési formával kapcsolatos elképzeléseiket. Napjainkban a gasztronómia leginkább a turizmus népszerűsítő eszköze, ugyanakkor kiválóan szolgálhatná a fenntarthatóság és a társadalmi integráció céljait is. Ez a projekt a helyi kapacitások fejlesztését célozza meg annak érdekében, hogy a szellemi örökség részét képező élelmiszerek értékei elismertséget kapjanak, a gazdasági, környezeti és társadalmi fenntarthatóság figyelembevételével.


A SlowFood-CE projektet az EU Interreg Central Europe programja támogatja.
A megjelenés tartalmáért kizárólag a Slow Food felel, az EU-t semmilyen felelősség nem terheli az abban foglalt információval kapcsolatban. A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Azok a városok tökéletes helyszínek, ahol az ilyen fajtaváltozások sikerrel véghezvihetőek: alkalmasak arra, hogy erőteljesen befolyásolják a vállalkozói és társadalmi szereplőket, és kellően nagyok ahhoz, hogy a nemzetközi piacok előszobájaként szolgáljanak. A Slow Food Central Europe projekt öt városban teszteli azon innovatív, közösségi irányítású megoldásokat, amelyek a gasztronómiai örökséget népszerűsítik városi köztereken Velencében (Olaszország), Dubrovnikban (Horvátország), Krakkóban (Lengyelország), Brnoban (Csehország), és Kecskeméten (Magyarország).

Piero Sardo, a Slow Food Alapítvány a Biodiverzitásért elnöke azt vallja: „Minden országnak megvan a maga saját kulturális identitása, amelynek szerves része a gasztronómiai örökség. Ez az örökség magában foglalja a termékeket, a hagyományokat, a mesteremberek szaktudását, a már több ezer éve lakott területeket, továbbá a helyi és más közösségek csereüzleteinek eredményét. Ez a sokszínűség megkülönböztet és gazdagít bennünket minden irányban. A közép-európai országok esetében, akik a projekt igazi élharcosai, ez a kulturális sokféleség közös alapokon nyugszik. A projekt fő célja a különböző országok gasztronómiai termékeinek és hagyományainak, a szaktudással rendelkező mesteremberek felkutatásában rejlik a megőrzés érdekében, mindamellett, hogy oltalmazza és elősegíti a mezőgazdasági biológiai sokféleséget."

Az Europa Nostra egy tanács tagja, mint a Slow Food Central Europe partnere képviselteti magát a találkozón. Az Europa Nostra az örökségvédelmi szervezetek pán-európai szövetsége, amely a civil társadalom azon szereplőinek ad hangot, akik elszántan védik és támogatják Európa kultúráját és természeti örökségét. Európában 40 országot foglal magában, melyben 250 örökségvédelmi civil szervezetet, 150 köztestületet és magánvállalkozást, továbbá 1200 egyént képvisel.

A Slow Food Central Europe projekt partnerei a következők:

  • Slow Food
  • Velence Város Önkormányzata (Olaszország)
  • Gasztronómiai Tudományok Egyeteme (Olaszország)
  • Dubrovnik Város Városfejlesztési Ügynöksége - DURA (Horvátország)
  • Kinookus Egyesület (Horvátország)
  • Dél-Morvaország Turisztikai Hivatala - CCRJM (Csehország)
  • Slow Food Brno (Csehország)
  • Krakkó Város Önkormányzata (Lengyelország)
  • Slow Food Polska (Lengyelország)
  • Kecskemét MJV Önkormányzata (Magyarország)
  • Kiskunsági Hagyományőrző Kézműves és Turisztikai Egyesület (Magyarország)

HÁTTÉR:

A Slow Food egy helyi kezdeményezésekből felépülő globális szervezet, amely olyan világot képzel el, amelyben minden ember hozzájut a számára megfelelő ételekhez, élvezettel fogyasztja, és amelyben a termelő boldog, hogy megtermelheti azokat, mindez pedig jó a bolygónknak is. A Slow Food 1500 helyi szervezetből és 2400 élelmiszer közösségből álló kiterjedt világszervezet. Ezek a szervezetek iránymutató szerepet töltenek be az egész mozgalomra nézve, amely évente több millió embert mozgat meg. Az olyan projekteken keresztül, mint pl. az Ízek bárkája, a Presidia és az Afrika kertjei, valamint a Terra Madre hálózat mozgósításával a Slow Food az egész világ élelmiszer- és agrárörökségét védelmezi. Támogatja továbbá az olyan gazdálkodást és élelmiszergyártást, amely tiszteletben tartja a környezetet, az emberi egészséget és a helyi kultúrák sokszínűségét.


Add a Facebook-hoz










Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen



Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.