--- ABLAK BEZÁRÁSA ---

Kedves Látogató! Kérjük, mielőtt ellátogatna hozzánk,
szándékát telefonon vagy e-mail üzenetben jelezze!

Köszönettel: Rendek Olga


Linkajánló

Partnereink:

Civertan Bt. - www.civertan.hu
Honlapok készítése - www.honlapok-keszitese.hu
Honlapok népszerűsítése - www.nepszerusites.hu

Cégünk közel 10 éves életútja során számtalan grafikai tervet készített a megrendelők számára, melyek túlnyomó részét a nyomdai kivitelezésig felügyeltük. Két, ötletekkel teli tervező kollégánk készíti a vázlatainkat, amiből a feladatra leginkább alkalmas nyomdai partnereinkkel valósítjuk meg munkáinkat. Minden megbízásunk egyformán fontos számunkra, ezeket mind a mai napig nagy lelkesedéssel végezzük - akár egy darab névjegyről, vagy egy komplett könyvről
van szó.

Fő tevékenységünket jól kiegészíti a fotográfusi munkánk, melyet sokéves tapasztalattal végzünk, e művészeti ág szinte minden vállfajában. Legújabb, egyben legkedvesebb munkánk a Légifotók készítése, amit legutóbb nagy szerelmünkkel, a légirégészettel egészítettünk ki. Visszatérő, elégedett partnerekkel dolgozunk, és reméljük, hogy ez továbbra is így folytatódik. Kedvenc elfoglaltságom a [startlapok] készítése, linkgyűjtemények létrehozása.

A Civertan partnerei:

Északi várak - www.eszakivarak.hu
Weboldalak népszerűsítése - www.nepszerusites.hu
Légifotó - www.legifoto.com
Légirégészet - www.legiregeszet.com
Magyar várak - magyar-varak.hu
Vár-webáruház - www.var-webaruhaz.hu
3D Várak - www.varak3d.hu
Várak - www.varak.hu
Szép Magyarország - www.szepmagyarorszag.hu
Hétpecsétes vártúrák - www.varturak.hu
Nagyvázsonyi Kinizsi vár - www.kinizsivar.hu
Offset és Játékkártya Nyomda - www.kartya-jatek.hu
Látvány térkép - www.latvany-terkep.hu
Webdesign blogtér - civertanwebdesign.blogter.hu
Cseszneki vár - www.csesznekivar.hu
Cseszneki nyár - www.csesznekinyar.hu
Rubicon Történelmi Magazin - www.rubicon.hu
Ripa Pannonica - www.ripapannonica.hu
Magyar Műemlék és Épületgondozó Hálózat Alapítvány - www.mameg.hu
Tanyamúzeum - www.tanyamuzeum.hu
Védett fák - www.nevezetesfak.hu
Erdélyi várak - www.erdelyivarak.hu
BudapestStart.hu - www.budapeststart.hu

László János

Platán Étterem - www.platanetterem.hu

A 2006 tavaszán megnyílt Platán Éttermet egy szép platánfa tövében, a Dózsa György út és a Városligeti fasor sarkán, otthonos, családias környezetben rendeztük be. Az éttermi részt két részre osztottuk, így egy időben tudunk eleget tenni a vendéglátás két eltérő ágának, az a la carte étkezésnek és a gyorsétkeztetésnek. Az egybenyitható praktikus tolófal segítségével pillanatok alatt igény szerint változtatjuk át az étterem elrendezését. Akik az a la carte éttermi részben nyugodtabban, ráérősen étkeznének, vagy utána beszélgetni, sörözni szeretnének, tán egy szép délutánon újságot olvasnának, azok is szívesen látott vendégeink. A 120 főt befogadó Platán Étterem non-stop nyitvatartásával alkalmazkodunk a huszonegyedik század szokásaihoz, így az éjszakában dolgozók, vagy a sokáig bent maradók, no meg a buli után betérők szintén számíthatnak kínálatára.


Régebbi oldalunk - www.biotanya.hu


Egyéb:

Gógné Lengyel Ildikó és Góg Mihály
www.gog-szalami.mlap.hu,www.nyul-rabbit-coniglio.mlap.hu
Falun élő értelmiségi család vagyunk. Faluhelyen régen és ma is szokás  a pedagógus jövedelmet mezőgazdasági termeléssel kiegészíteni. Családommal is ezt a hagyományt folytatjuk. Nyolc éves gyerek voltam, mikor első nyulaimat szüleimtől megkaptam. Ennek már harmincöt éve. Ennyi ideje tenyésztek és fogyasztok nyúlhúst és készítek belőle különböző "fenséges" ételeket. Ennyi idő alatt rengeteg tapasztalatot szereztünk a nyúl tenyésztésével, a nyúlhús elkészítésével és a nyúlhúsból készített termékek értékesítésével kapcsolatban. A nyúl nevelést őstermelői formában, természetes alapanyagokkal: génmanipulációtól mentes növényi alapanyagból készített gyógyszermentes takarmánykeverékkel, nyáron zöld lucerna, télen széna kiegészítéssel végezzük. A törvényi háttér módosulása lehetővé tette, hogy -bizonyos feltételeket betartva- kész élelmiszer ( nyúlszalámi ) formájában értékesítsem nyulaimat. Ezt a garantáltan minőségi, friss, egészséges, tiszta terméket ajánlom Önnek. Itt nincs átcímkézett romlott áru, csak friss termék. A szalámi 100 %-ban nyomon követhető, származási helye beazonosítható, hiszen a nevemet viseli.


Startlapok:

Aszaltgyumolcs.lap.hu
"Az ismert értelmezés szerint az aszalt gyümölcs elsősorban friss gyümölcsökből, úgynevezett aszalókban készül, általában azzal a szándékkal hogy télen pótolják a friss gyümölcsöt. Ugyanis ahogy eltávoznak belőlük a rothadási anyagok, úgy eltarthatóvá válnak. Ezeket közvetlenül, vagy süteményben, levesben, és más ételekben elkészítve fogyasztjuk. Annyit még illik tudni az aszalásról, hogy ez az egyik legrégibb tartósítási módszer, közel több ezer éves – annak idején a napon szárították a gyümölcsöket. Egyik legfontosabb előnye, hogy így szinte valamennyi tartalmi értékét megőrzi. Mivel ezeket a gyümölcsöket nem csak vásárlással szerezhetjük be, hanem magunk otthon is elkészíthetjük, ezért napjainkban is népszerű tartósítási eljárás az aszalás. Nagyüzemekben inkább géppel szárítják a gyümölcsöket. A középkorban az öreg kontinensen a meleg kemencében aszalt almát meghámozták, kimagozták, és zsinóron felfüggesztették egészen a fogyasztásig. Általában igaz, hogy három kiló friss gyümölcsből körülbelül két kiló aszalványt nyerhetünk."
(Startlapszerkeszto.blogter.hu)

Batata.lap.hu
Convolvulaceae (szulákfélék) közé besorolt, kétszikű, évelő növény, melynek hosszú, kúszó indái elterülnek a Tanyamúzeum kertjében. Levelei nagyok, szív alakúak, virágai hasonlóak a családja többi tagjáéhoz, a Hajnalkafélékéhez. Megvastagodott tárológyökeréért vették termesztésbe, alternatív neve is erre utal: jamszgyökér, melynek kb. 10 %-a vastagodik meg, növényenként 5-10 db. Íze édeskés.
(Ökomúzeum)

Biokozmetikum.lap.hu
Az összetevők közül a természetes anyagok (zöldségek, gyógynövények, gyümölcsök, gyógyvizek, tej és méhviasz) kevésbé idegenek és toxikusak a szervezet számára, mint a laboratóriumokban előállított társaik. A biotermékek összetevői egyébként mindig együttesen gondoskodnak a bőr természetes egyensúlyáról. (stop.hu) Termékek, szalonok, tippek, tanácsok, testápolás biokozmetikumokkal.

Bodza.lap.hu
A bodza.lap.hu a bodzával kapcsolatos oldalakat gyűjtötte egy startlap gyűjteménybe. A bodza ismertetése, fajtái, felhasználhatósága, jellemzői, gyógyhatása. A bodza számtalan elkészítési módja, receptek, ötletek. Bodzaszörp, bodzabor, tea, szósz, pezsgő, leves, pálinka... stb. A bodza név egyéb vonatkozásai.

Csicsoka.lap.hu
"Fogadjunk, hogy még nem ettetek csicsókát, csak néhányan. Én is csak a Biopiacnak köszönhetem hogy megismertem a csicsókát, melyről azt mondják, hogy a háborúban jó szolgálatot tett, meg azt is mondják hogy kiirthatatlan. Tehát, ez a fészkes virágok családjába tartozó gumós évelő növény tulajdonképpen gyógynövény - mint a burgonya, szintén Amerikából került Európába. Legközelebbi rokona a szotyola, azaz a napraforgó, bár csak a növény látványa rokon, de termőrésze abszolút nem. Nagyon hasznos növényünk, mert pl. a burgonyánál ötször, hatszor nagyobb rosttartalma fokozza az étkezés során laktató hatását. Sokkal édesebb, mint a krumplink, de fogyasztása cukorbetegek számára is ajánlott, hiszen a fruktózt a vércukorszintjük emelkedése nélkül tudják hasznosítani. Én nyersen szoktam fogyasztani, vagy salátának, de van, aki süti, főzi, préseli. Segít az elhízás ellen, és a szív-és érrendszerre pozitív hatása számottevő. Akár a futóhomokon illetve bármilyen gyenge minőségű talajon megél. Gumója a fagy iránt abszolút érzéketlen, ezért nem muszáj ősszel a földből kiszedni, mindig csak annyit kell előásni, amennyi aznapra szükséges. Én szeretem, bár fekete retekkel kombinálva hatása rettenetes."
(Startlapszerkeszto.blogter.hu)

Csira.lap.hu
Az oldal a különböző növényi csírák bemutatását, felhasználását, vásárlási lehetőségeket, éttermeket gyűjtött össze, valamint recepteket, elkészítési javaslatokat, ötleteket a csírák felhasználásához. Egyéb,egészségről, bio és natúrtermékekről szóló linkek is találhatók a gyűjteményben.

Erdei-gyumolcs.lap.hu
Az oldal az erdei gyümölcsféléket mutatja be. Jellemzőiket, fajtáikat, latin elnevezéssel, valamint a belőlük készíthető termékek linkjeit is összegyűjtöttük. Erdei szamóca, kökény, szeder, vadcseresznye, som, fekete berkenye, galagonya, fekete bodza, faeper, borbolya, vadkörte, csipkebogyó, stb. Kompótok, befőttek, teák erdei gyümölcsökből készítve. Receptek, ötletek, tippek.

Fenntarthatosag.lap.hu
"Életrendünk akkor fenntartható, ha anyagforgalma körkörös, azaz illeszkedik a természet rendjébe. A fenntarthatóság elsősorban az erőforrásainktól függ. A fizika egy alapvető állítása szerint folyamatok körfolyamatokká alakíthatóak, ha kívülről elég energiát viszünk be a rendszerbe. Körfolyamattá alakítás során a bevitt energia hulladékhővé alakul. Ezért bármilyen gyártási eljárás és az azt követő felhasználás körfolyamattá zárható, amennyiben van elég energia. Bőséges erőforrások birtokában életrendünk könnyen fenntarthatóvá tehető, gyakorlatilag függetlenül attól, mekkora bolygónk népessége."
(Wikipedia)

Genbank.lap.hu
"A biodiverzitás, magyarul biológiai sokféleség az élőlények minden öröklött változatosságát jelenti, az ökoszisztémák közti különbségektől az őket alkotó fajokon át az egyes fajokon belüli genetikai variációkészletig. Nemcsak a Föld fajainak sokféleségét, hanem a fajon belüli variabilitást és az élőlényegyüttesek változatosságát is értjük alatta. Az ökológia tudománya foglalkozik a biodiverzitással. Az élővilág valamennyi növényi és állati fajának, fajtájának, változatának fenntartását és megőrzését szolgáló intézmények gyűjtőneve. Elsősorban növények génbankjával, magbankjával foglalkozó gyűjtemény, a biodiverzitás feladatának segítésére."
(Kerteszmernok.eoldal)

Gyumolcsszorp.lap.hu
A szörp gyártása, szörp receptek, vásárlási lehetőségek. Szörp-félék, málna, narancs, juharszirup. Európai és nemzeti receptek, angol, német, francia. Bioszörpök, homoktövis, áfonya. Szobi Szörp Rt.

Helytortenet.lap.hu
"Utazásaim során, ha időm engedte, igyekeztem elidőzni egy-egy helytörténeti gyűjteményben - mivel meggyőződésem szerint ezeket kedves, megszállott emberek állították össze, és nélkülük sok-sok érdekesség, érték veszett volna el. Így van ez egy-egy kisebb település esetében is, a botcsinálta vagy hivatásos helytörténész tudja egyedül, hogy pl. a község lakosainak birtokában lévő régi fénykép, tabló, vagy levél, esetleg más írás, tárgy milyen kincset jelenthet egy kutató számára. Picit olyanok ezek, mint egy régésznek az ásatáskor feltárt lelet, ami szintén, mint nyitott könyv, bepillantást jelent a múltba. Egy kutató egy régi tablókép alapján névsorra, bizonyítékokra lel, melyet összeköthet más tartalommal, igazolhat egy-egy nyitott kérdést. Ebből a gondolatmenetből fakad, hogy nemcsak a múzeumok és kiállítótermek őriznek vagy mutatnak be múltidéző kincseket, hanem igenis a szekrények mélyén, a padlásokon és a pincékben, az állampolgárok házaiban sokkal több ilyen van. Az még külön nem árt, hogy ha a település lakosai tisztában vannak azzal, hogy hol élnek, kik, és milyen körülmények között élték életüket szülőhelyükön."
(Kertpark.blogter.hu)

Kerekegyhaza.lap.hu
Kerekegyháza története, megközelítése, látnivalói, helyi cégek, vállalkozások és non-profit szervezetek linkgyűjteménye.

Koles.lap.hu
"A gyűjteményben a kölesről olvashatnak, a köles fajtái, bemutatása, latin elnevezései. A köles élettani hatásai, felhasználási lehetőségek, receptötletek, főzési tippek. Kölesből készült termékek, angol és német nyelvű linkek a kölesről. A köles édesen, sósan elkészítve, köretnek, főételnek, édességnek..."
(Kertpark.blogter.hu)

Koromvirag.lap.hu
A körömvirág a gasztronómia,a kozmetika, és a gyógykészítmények fontos alkotóeleme. Érdekes, hogy ez az egyszerű kis növény mennyi mindenre használható!

Lekvar.lap.hu
Minden, amit a lekvárról tudni kell. Receptek, befőzéshez tippek, lekvárgyártók, éttermek és minden ami érdekes lehet azoknak, akik szeretik a finom lekvárokat.

Mangalica.lap.hu
A mangalica meghatározása, eredete, története. Mangalica termékek, gyártók, termelők linkjei, képgaléria. Egyéb kapcsolódó oldalak: szakkönyvek, takarmány forgalmazók, eszközök, tartási technikák, állattenyésztési egyesületek, szervezetek.

Meggy.lap.hu
A meggy mint gyümölcs, fa, lekvár, likőr, pálinka, leves, sütemény, mártás, koktél, szörp, lé . . . stb.

Nepi-gyogymod.lap.hu
"Köpölyözés, gyógyító amulettek, vajákos varázslatok. Mindezek csak szeletei annak a gyűjteménynek, amelyben a népi gyógymódokat, a népi gyógyászat linkjeit gyűjtöttük egy startlapra. A nepi-gyogymod.lap.hu a gyógynövények népi gyógyászatban való használatát, a böjt hasznosságát vagy haszontalanságát, bajainkra, nyavalyáinkra ötleteket, egyszerű, ma is alkalmazható gyógyulási lehetőségeket mutat be. Külön doboz foglalkozik a Magyarországon előforduló népi gyógyászati hagyományokkal, népi gyógymódokkal, tájegységenként. Fűben, fában orvosság!"
Startlapszerkeszto.blogter.hu

Noveny.lap.hu
"A növények életünk mindennapi részei. Gondoskodnak élelmezésünkről, hajlékunk alapvető elemeit adják, ruházkodásunkban nélkülözhetetlenek, melegítenek fázós teleken, díszértékükkel gyönyörködtetnek, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt játékot szolgáltatnak. A növények felépítését, felhasználási lehetőségeit mutatja be a lap."
(Kerteszmernok.eoldal)

Okologia.lap.hu
"Az ökológia a tudományoknak azon ága, amely az élettereket, az élőlények és a környezet kapcsolatait vizsgálja. A kifejezést 1866-ban alkotta meg Ernst Häckel német darwinista biológus az "öko" (görögül oikosz=lakás, ház, háztartás) és a lógia (görögül logosz=tudomány) szavakból."
(Wikipédia)

Orlemeny.lap.hu
Az orlemeny.lap.hu startlap bemutatja az őrlemények sok fajtáját, élelmiszer, fűszer, és egyéb termékeken, leírásokon keresztül. Gabona őrlemények, fűszer őrlemények, nem étkezésre használt őrlemények. A molnárok, malmok bemutatása.

Paprika.lap.hu
A paprikát, azaz a Capsicum nemzetséget a burgonyafélék (Solanaceae) családjába soroljuk. Latin neve a termése csípős ízére utal (capsis = "csípés"). A nemzetség valamennyi faja Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, de mára a mérsékelt és a trópusi égövben szerte a világon termesztik őket. Az indiánok (inkák stb.) nemcsak ismerték, de termesztették is. Európába Kolumbusz orvosa, Chanca hozta az első paprikákat. Az akkori paprikák nagyon hasonlítottak a mostani díszpaprikatípusokra. Afrikában, Ázsiában a spanyol és portugál kereskedők ismertették meg a paprikát a 16-17. században.
(Wikipédia)

Paradicsom.lap.hu
A paradicsom (Solanum lycopersicum) a burgonyafélék családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos. Népies neve: paradicska, tomata, tomató.
(Wikipédia)

Slowfood.lap.hu
A Slow Food lapon tájékozódhat a Lassú ételek, lassú étkezés nemzetközi program híreiről.

Szaritott-noveny.lap.hu
A szárított növények Startlap gyűjtemény egy gyűjtőlap, amely felöleli a szárítás módozatait, továbbá tájékoztatást nyújt a szárítható növényekről.
(Kerteszmernok.eoldal)

Tájház.lap.hu

Évekig jártam a lexikonoknak fényképezve homloknyi hazánkat, melyet kedves barátom, Dinnyés Jóska így fogalmazott meg: "határtalanul szeretem hazámat – azaz az elcsatolt területeket is". Egyszóval nagyon szép pontok voltak az utazásaim során azok a helyszínek, melyeket tájháznak, vagy falumúzeumnak nevezünk. Sőt, van ahol néprajzi magángyűjtemény a neve, vagy hagyományok háza, illetve népművészeti ház.

Az egyik ilyen aranyos emlék, amikor a tájház lelkes gondozója egy idős hölgy, boldogan mutatta a gyűjtemény ékes darabját, egy pálinkás poharat, azzal a felkiáltással, hogy ebből még a Rúzsa Sándor is ivott. Általában nagyon kellemes, békés sziget az utazó számára a tájházak hűvössége, ahol érezni lehet, hogy a tárgyakat szeretettel gondozzák, értik, és nekik még csak félmúlt, ami nekünk már teljesen múlt. Ezen gyűjtemények, amelyek falumúzeumok, és tájházak általában az ott helyben megmaradt, megőrzött, és összegyűjtött tárgyak összessége, bent abban az épületben, amely jellemző a település tájegység építészetére. Olyanban is volt részem, amikor a volt tűzoltó szertárba mindent összegyűjtöttek amit lehetett, fűt, fát, virágot, így a falu orvosának a fogorvosi székét is. Ez egy középkori kínzókamra részletére emlékeztetett inkább, furcsa áttételekkel működött.

A tájházakban összegyűjtött anyag olyan tárgyi kultúrát mutat, melyeket nemrég még használtak, érintettek, így pl. van olyan kovácsműhely is, amelyben nemcsak a fújtatót próbálhatjuk ki, hanem érezhetjük azt, hogy a tűz nemrég hunyt csak ki. Albertirsán magam is beöltözhettem korabeli ruhákba, amiről sajnos fénykép is készült, és azóta is nevetnek rajtam. Természetesen szabadtéri múzeumokban is akadnak jópofa gyűjtemények, illetve valahol emlékházakban, és múzeumok kertjében mutatnak be egy-egy korabeli épületet, funkciójával, eszközeivel. Egyszóval ki ne hagyjanak egyet se.

Ez a linkgyűjtemény megyénkénti bontásban mutatja be a tájházakat, ha valamit kihagytam, kérem javasolják. 

Termeszetiertek.lap.hu
"A természeti érték: azok a védett és nem védett természeti szépséggel bíró értékek, amelyek hazánkban és a világon kirándulási vagy túracélpontokká válhatnak, az értékvédelmet szolgálják, vagy az ismeretterjesztés a céljuk. Természeti értékeink rendszerint valamely védelem, oltalom alá is esnek egyben, így részei kulturális örökségünknek."
(Kerteszmernok.eoldal)

Uborka.lap.hu
Cucumis sativus termesztésének, fajtáinak bemutatása, különleges uborkák ismertetése.
"Az uborka (Cucumis sativus) a tökvirágúak (Cucurbitales) rendjébe, a kabakosok (Cucurbitaceae) család Az uborka (Cucumis sativus) a tökvirágúak (Cucurbitales) rendjébe, a kabakosok (Cucurbitaceae) családjába tartozó növényfaj. Ugyanabba a nemzetségbe tartozik, mint a sárgadinnye. Számos nemesített változata létezik. Termését fogyasztják, aminek C-vitamin tartalma 10-20 mg/100 g, viszont sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot és vasat tartalmaz.jába tartozó növényfaj. Ugyanabba a nemzetségbe tartozik, mint a sárgadinnye. Számos nemesített változata létezik. Termését fogyasztják, aminek C-vitamin tartalma 10-20 mg/100 g, viszont sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot és vasat tartalmaz."
(Wikipédia)

Vegetarianus.lap.hu
A vegetarianizmus az a táplálkozási gyakorlat, amely mindenféle állatok (négylábúak, halak, madarak és ízeltlábúak) húsát elveti az ember étrendjéből. (wikipedia)


Blogok

Civertan.blogter.hu
Kiegészítő történetek, korábbi anyagok a Rendek Ökogazdaságról és Tanyamúzeumról

Kertpark.blogter.hu
A Civertan Stúdió a Kertpark.blogtert egyik kertészeti partenre számára indította azzal a céllal, hogy híreket és eredményeket osszon meg a blog olvasóival. Természetesen a tájépítészettel, az idős fák gondozásával kapcsolatosan felmerülő kérdésekre is szívesen adunk választ. 


Add a Facebook-hozNemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképenMinimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.