Jakabnapi aggófű | bezárás

Senecio jacobea
Népies nevei: Berzedt üszögőr, Szent-Jakab füve

Ez a növény a Compositae, a Fészekvirágzatúak családjába tartozik. 30-100 cm magasra nő meg, szára molyhosodik, esetleg lekopaszodó.Évelő, vagy kétéves gyomnövény, mely szárának felső része elágazik. Alsó állású levelei lant vagy tojásdad alakúak, erősen bemetszettek, a felső levelei szárnyasan szeldeltek, fülecskékkel szárölelők. Virágzatai sátorozó fészekvirágzatok, másfél-két cm átmérőjűek. Aranysárga virágai nyelvesek, általában 12-15 db van egy száron, virágzása júniustól októberig várható. Az éghajlatváltozás hatására a virágzás ideje a jövőben már májustól várható. Bóbitás kaszat termése van.

Kaszálóréten, homoki réten, hegyi réteken, legelőkön, árokpartokon, gyakorlatilag egész Magyarország területén.

Pirrolizidin alkaloidokat tartalmaz, emiatt erősen toxikus hatású. Mérgező növény, így a legkisebb mértékegység mellett is káros hatást fejt ki a szervezetre.

Németországban gyógytea keverékben fogyasztotta egy terhes asszony, akinek a gyermeke súlyos májkárosodással születése után meghalt. Hosszú távon, kis adagokban fogyasztva a fájdalmas lefolyású májrákhoz vezet károsító hatása, nagy adagban májkárosodást, extrém esetben halált is okozhat.

Forrás: Fengshui-kert.hu

Népi gyógymód.lap.hu | Mezei növény.lap.hu

Add a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképenMinimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.