Karácsonyi italok | bezárás

A karácsonyi készülődés már elkezdődik októberben. A jó galagonyát már akkor le kell szedni ahhoz, hogy jó érett ágyas pálinkát kapjunk. Kb. fél kg érett, izzó,vörös galagonyát szedjünk le, öblítsük le folyóvízzel, s csepegtessük le.
Ha jól lecsepegtettük, tegyük bele bővebb szájú üvegbe, s öntsük le legalább 52 fokos alma vagy körte pálinkával. Ezt le kell kötni vagy csavaros tetőt rátenni, s érlelni langyos helyen.

Ha mégsem szedtünk galagonyát októberben akkor igyekezzünk most szedni, leönteni szesszel. Igen ám , de kevés idő áll rendelkezésre, s más a technológia. Gyorsabban érik italunk, ha egyik nap melegen másik nap hidegen tartjuk. Így valamennyi időt be tudunk hozni. Nagyon finom "szíverősítőt kapunk", ami konyak színű lesz. Ez tényleg jó a szívnek, persze mértékkel.
A mérték ne legyen napi fél dl-nél több.

Illatos likőr
Elővesszük jó kis házi pálinkánkat/ fél liter/, amit összekeverünk 3 dl akác- vagy vaddohány mézzel. Főzzünk fel 2dl vízben kakukkfüvet, mentát majd hűtsük le , s a leszűrt levet adjuk a szeszes keverékhez. Kellemes, gyógyító likőrt kapunk.

Alkoholmentes italt készíthetünk az ünnepi asztalra aszalt gyümölcsből úgy, hogy áztassuk be előtte lévő napon. Ha még szívós akkor főzzük meg egy kicsit, turmixoljuk össze vízzel, s ízesítsük mézzel.

Ne mérgezzük a családunkat sem ünnepkor sem máskor. Olcsó és finom, benne van szeretetünk.
Csipkebogyóból is készíthetünk italt. Áztassuk be 1 napra, szűrjük le, s ízesítsük mézzel vagy igyuk natúr. A csipkebogyót ne főzzük, mert elszáll a C-vitamin.
Férfiaknak visszahűtött forralt bor is kellemes ital. A forralt bor fele lehet tea is. Nem árt meg így az alkohol, kellemes üdítő.

Nálunk / Rendek Tanya/
Mivel termesztjük a homoktövist, mi homoktövis italt is készítünk. A fagyasztott gyümölcsöt, ha kienged, összeturmixolom vízzel. Ezután leszűröm, és mézzel ízesítem. Igazán kellemes az íze, színe. Ezeken a borús napokon feldob a narancssárga szín kívül, belül.
Más fagyasztott gyümölccsel is lehet.

Kellemes Ünnepeket! Szép Napokat! Az idő pénz! Az időt szánják családjukra, örülnek majd Neki!

Kapcsolódó startlapok:
Magyar termék.lap.hu | Erdei gyümölcs.lap.hu | Gyomorkeserű.lap.hu | Népi gyógymód.lap.hu

Add a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképenMinimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.