Salotta avagy a Mogyoróhagyma termesztése | bezárás

Allium ascalonicum L.

Az igazi mogyoróhagymát hagymagumóról szaporítjuk. Fészket képző hagymafajta, egy dughagymából 3-4 hagymát kapunk. Méretét tekintve apró, kisebb, mint a termesztett vöröshagyma fajták, alakja lehet gömb, vagy hosszúkás, úgynevezett banán-alakú. Zamata felülmúlja termetesebb társaiét, igazi könnyfakasztó aromája van, az ételeknek jellegzetes ízt ad.

Magról magunk is szaporíthatunk dughagymának való alapanyagot, mely étkezési célra is hasznosítható. Korán vethető, már 5 ºC-tól megindul a csírázás, 10-12  ºC-on garantált az egy hét alatti csírázás. Gyommentességére fokozottan ügyelni kell, mivel erősen fényigényes növény, a gyomok elveszik előle a tápanyagot és a fényt is. Vályogtalajok növénye, de bármilyen talajon termeszthető, nem válogatós fajta. Tápanyagigénye közepes, így szegényebb talajokon tápanyag utánpótlást, mulcsozást igényel, ezzel biztosíthatjuk számára az egyenletes tápanyagfelvételt és vízellátottságot. Magról vetve az öntözést meghálálja, dughagymáról szaporítva kevésbé érzékeny a vízellátottság ingadozására.

A hagymaféléket, így a mogyoróhagymát is ágyásba vetjük, sor- és tőtávolsága 20 x 5 cm, 3 cm mélységben. Egy 4 tagú család salotta hagyma szükséglete 8-10 folyóméter. Rendszeres ápolási munkái közé tartozik a gyommentesen tartás, amelyet kézikapával végzünk, de ügyesebbek készthetnek használaton kívüli kerékpárból kapálógépet is. Biokertben nem trágyázunk műtrágyával, a tápanyag pótlását növényi levekkel, komposzttal oldjuk meg. Tenyészidőszak alatt többször is pótoljuk a tápanyagot, de arra ügyeljünk, hogy betakarítás előtt már ne kapjon, mert a tárolhatóságot rontja. Rendszeresen öntözünk, különösen csapadékszegény nyarakon.

A hagyma szárát ne tapossuk meg, szintén a tárolhatóság rovására megy a kényszerérés előidézése. Amikor a hagyma szára elszáradt, szedhető. Szedés után az elszáradt részeket eltávolítjuk, kiterítve szárítjuk, betárolás előtt a külső, megszáradt burokleveleket és a bojtos gyökérzetet leszedjük. Sérült hagymát frissen használjuk fel a konyhán, ne tároljuk, mert az egészséges, ép hagymák között rothadást indít el. Beteg hagymákat égessük el.

A hagyma kártevői, kórokozói közül a hagymalégy, fuzáriumos megbetegedés, botrytiszes rothadás, és a hagyma peronoszpóra a jelentős. Dughagymáról történt szaporításkor Különösen ügyeljünk arra, hogy teljesen egészséges szaporítóanyagot használjunk, mert a hagyma sárga törpeség vírusa vírusvektorokkal, azaz eszközökkel, szerszámokkal, stb. terjed. Gondoljunk csak arra, hogy milyen könnyen beleszaladhat a kapa egy rosszul megválasztott mozdulattal, amely aztán a fertőzés melegágya lesz az egész kultúrában.

A hagymalégy károsítását köztes növénytermesztéssel kiküszöbölhetjük, vagy jelentősen csökkenthetjük. Sárgarépát vetve a hagyma mellé, vagy a sárgarépa erjesztett levével öntözve egyaránt hatékonyan kezelhetjük a problémát.

Gyógyhatását a mai modern kor kutatói is igazolták. Jótékony hatását kifejti az egész szervezetre. Fokozza a mirigyműködést, szabályozza a májfunkciót, gyomorerősítő hatása révén étvágygerjesztőként is használjuk. Fertőzéses megbetegedésekben baktericid hatását használhatjuk ki, ha nyersen salátákba keverve fogyasztjuk. Nem elhanyagolható a szívre, vérnyomásra és az idegrendszerre gyakorolt jótékony hatása sem.

Add a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképenMinimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.