Tökfélék termesztése | bezárás

Cukkini, spárgatök, főzőtök, csillagtök, sütőtök - megannyi íz, szín, zamat és aroma, pedig a lista korántsem teljes.

Magyarországon évszázadok óta termesztünk laskatököt, igen kevés termesztő felületen. Kívánatos lenne a nagyobb vásárlói igény jelenléte, hiszen olyan tökfajta, amely egész évben fogyasztható. Rendkívül magas rosttartalma étrendi hatása kedvező. A cukkini és a csillagtök ismertebb, kedveltebb tökfélénk, a nagyáruházak kínálatában is fellelhető egész évben. A sütőtök pedig püréként kisbabák, sütve gyermekek, felnőttek kedvence, és ha még nem kóstoltak sütőtök italt, javaslom, tegyék meg mihamarabb. Édes ízének rabjává válnak.

Igényeik, termesztésük

Minden változata a főzőtöknek sok fényt igényel. Félárnyékban nem fognak kielégítően teremni, felesleges kísérletezni vele. Nagyon magas a hőigénye, 25±7 °C. Egyes fajok a tökféléken belül elviselnek kisebb hőmérsékletet is, a hideget viszont semmilyen formában nem szeretik. Fagypont körüli hőmérsékleten virágai tönkre mennek, kicsit alacsonyabb hőmérsékleten a levelei, -1 °C-nál pedig a hajtásai is elfagynak.

A vizet mind közül a csillagtök és a spárgatök szereti a legjobban. Egyedül a laskatököt próbálhatjuk meg öntözés nélkül termeszteni.

Minden, a kabakosok családjába tartozó növény nagyon tápanyagigényes. Ha nem sajnáljuk a komposzt éltető erejét, annak tövébe is vethetjük, ültethetjük. Egy haszna biztosan lesz így a töknek, levelei befedik a komposzthalmunkat és nem fog kiszáradni, igaz, tápértéke is jelentősen megcsappan. Mivel erősen talajzsaroló zöldségfélénk, a tök 4-5 évig nem kerülhet önmaga után, ágyás előkészítés során pedig nagy adag szerves trágyát kell kijuttatnunk.

Megkülönböztetünk indás és indátlan tökféléket, utóbbiakat a népnyelv guggon ülőnek nevezi.

Felhasználjuk virágjukat töltve, termésüket főzve, párolva, sütve. Mindig a mérettől függ a konyhai felhasználásuk, illetve az istengyalulta tök főzés közben laskára esik szét, azt másra, mint tökfőzelék készítésére nem is tudjuk használni.

Szabadföldbe április 10-20 és május 10-30 között vethetünk, sorba vagy fészekbe. Ha ez utóbbi művelésmódot választjuk, 1x1 méteres távolságokra készítünk egy kis halmot, abban fészket mélyítünk, majd belehelyezzük a magvakat, 4-5 db-ot és takarjuk, öntözzük.

Amíg nem borulnak össze a levelek elsődleges feladat az öntözés mellett a gyomlálás is. ne hanyagoljuk el, különben a tököt nem fogjuk megtalálni, úgy ellepi a disznóparéj, ami rendkívül vonzódik ehhez a növényhez. Románcukat, mielőtt megesküdnének, csak a kapa választhatja el, ha a levelek összeborultak, utána már az sem.

A tökfélék, de különösen vonatkozik ez a cukkínire és a csillagtökre, különböző módon szedhetőek. A felhasználás módjától és egyéni ízléstől függ a szedési méret. Ha sűrűn szedünk, naponta, kétnaponta, akkor növényünkön a fáradtság jelei hamar látszódni fognak, egyszer csak ritkulni kezd a terméskötés, majd le is áll. Cserébe rengeteg kis tökfélét kapunk, amit süthetünk egészben, vagy akár savanyíthatjuk is. Ha átlag 2-3 naponta szedjük le a termést, a terméskötés kiegyenlített lesz, bár kevesebb, mint az intenzív módszerrel. A teljes tenyészidő alatt folyamatosan lesz konyhára valónk. Elhúzódó szedés nagyobb tököt eredményez, 4-6 naponta szedve sütnivaló, főznivaló, rántható egyedeket takaríthatunk be.

Sütőtök igényei, termesztése

Sütőtöknek itthon a Cucumis maxima convar. maxima - Sütőtök és Cucumis maxima convar. bananina – Banántök, Bébitök fajokat termesztjük. Előbbit évszázados hagyományok mentén.

Karotin és C-vitamin tartalma igen jelentős.

A hagyományos, nagy méretű, fehér, kékesfehér héjszínű sütőtök alakja lapított gömb vagy kúposodó gömb, megnyúlt hengeres gömb alakja pedig az előbbiektől pépesebb, gyermekek kedvencének, a banántöknek van, ennek héja is narancsos, pirosas.

Sem fényigénye, sem hőigénye nem olyan magas, mint családja többi tagjáé, és vízigénye is kisebb, igaz, gyökérzete hatalmas, a területet jól behálózza, ezáltal lazítja a kötöttebb talajt. Tápanyagigénye viszont ugyanolyan nagy, mint a többi töknek.

Talajigénye, előkészületi munkái megegyeznek az előzőekben leírtakkal, azonban vetésideje április végére esik, valamint 1,5 - 3 x 1,5 - 3 méteres térközt igényel, melynek pontos mérete fajtafüggő. A nagyobb termésű sütőtökök általában nagyobb térállást igényelnek. A fészek elkészítése után 3-4 cm mélyre vetünk 3-6 szem magot és öntözünk. Keléskor a legerősebb két növényt hagyjuk meg, ápolási munkái közül neki is legfontosabbak az öntözés és a gyomirtás. Szedni csak akkor kell, ha a dér már megcsípte. Ekkor teljesedik ki zamata, aromája. Kocsánnyal együtt szedjük, a szedéshez kést vagy metszőollót is használhatunk. Hosszú ideig, akár Vízkeresztig eltárolható fagymentes, hűvös helyen.

Készíthetünk belőle finom sütőtökitalt, sütőtökpürét, sütőtöklevest, befőttet, lekvárt, de legismertebb és a Tanyamúzeumban alkalmazott eljárással, kemencében megsütjük. A hagyományos régi fajták tetejét megszórhatjuk cukorral, így a karamellizálódott réteg pikáns ízt ad neki.

Add a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképenMinimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.