Burgonya termesztése | bezárás

A burgonya minden nehézségen átsegíti az embert – a legínségesebb időkben is fellelhető, az egyik legváltozatosabban elkészíthető, tápanyagban gazdag zöldségnövény, amely ízletes, bármilyen diétába kitűnően beilleszthető, nem allergizáló gumós növény. A boltok polcain és hűtőpultjaiban ma már találkozunk félkész burgonyakészítményekkel: gyorsfagyasztott hasábburgonyával, burgonyaszirommal, burgonyapehellyel, krumplinudlival, gombóccal, de akár említhetjük az instant burgonyafőzeléket, vagy a krumplicukrot is. Ökogazdaságokban, mint amilyen a Rendek Ökotanya is, a hulladék krumplit, krumplihéjat a mangalicákkal etetjük fel.

Homoktalajokon nagy biztonsággal termeszthető, vegetatív úton, a gumóiról szaporítjuk. Magról kutatóintézetekben szaporítanak, amikor a cél az újabb fajták előállítása. A mi feladatunk a régi, hagyományos fajták génjeinek megőrzése. A burgonya érdekes növény, hiszen valódi gyökeret nem fejleszt, a gumókból fejlődő gyökerek hajtás eredetűek, azonban igen nagy területet képesek behálózni az optimális víz- és tápanyagfelvétel érdekében.

Dudvás szárú, elágazó burgonyabokrunk elárulja kilétét, a szár éleinek száma, annak vastagsága fajtabélyeg. Ugyanígy a levelének színe, állása, nagysága, növekedési erélye is fajtára utaló jeleket közvetít, tovább fontos a virág színe, amely szintén nagy változatosságot mutat: fehér, krémes, lila, vöröseslila, kékeslila, sötétlila, rózsaszín. Föld alatti szárán sztólók, azok végén pedig gumók fejlődnek ki. Megkülönböztetünk rajta köldök részt és koronát. A gumókon található rügyek már 6 ºC-tól hajtani kezdenek. Ezek színe, a fényre adott válaszreakciója is fajtabélyeg. További fajtabélyegek még a héj (szürkés, sárga, okker, rózsaszín, vörös, tarkított, foltos) és a hús (fehér, sárgás, lila) színe, a gumó alakja (gömbölyű, gömbölyded, tojásdad, henger, kifli), nagysága (apró, közepes, nagy). Amikor a burgonya héja, húsa megzöldül, szolanin keletkezik, amely súlyos tüneteket okoz elfogyasztása után, ezért felhasználása tilos. Tenyészideje 85-125 nap között van, ebben megtalálja ki-ki a kedvére való termesztési időt és módot. Régi magyar fajtáink közül sokan emlékeznek még a rózsaburgonyákra, a Gülbabára vagy a Margitra.

Melegigényes növény, emellett öntözést igényel. Laza, jól megmunkált talajt igényel, talajban nem válogat. Termesztése előtt zöldtrágyanövényt vetve, pl. mustárt vagy facéliát, a burgonya is szebben fejlődik, monokultúrában és burgonyafélék után azonban nem termeszthető. Ne vessünk nagy burgonyát, mert gazdaságtalan, felszeletelésével pedig a vírusok megjelenésének kedvezünk. Március végétől április közepéig vetjük a burgonyát, 60-70 cm-es sortávolságra, kiskertekben sorba, vagy kapa után kézzel, 6-12 cm mélyre. A nyár folyamán bakhátasra töltögetünk, gyomot írtunk, kapálunk, illetve öntözünk. A burgonyabogarakat kézzel szedjük össze, a tyúkok örülnek neki. Éretten szedjük, ha szára elszáradt, a gumójáról pedig a héjat nem tudjuk ledörzsölni. Száraz időt válasszunk a betakarításhoz, így a téli tárolást segítjük elő. Szedése történhet kapával, ásóval.

Sérült, rágott, vágott burgonyát fogyasszuk el először, valamint a téli tárolás idején többször válogassuk át, csírázzuk le a krumplit. Tárolása történhet pincében, veremben, prizmában, szerelőaknában, ideiglenesen padláson (előtárolás).

Add a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképenMinimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.