Paprika | bezárás

Hazánkban a Capsicum annuum fajt termesztjük nagyüzemi módszerekkel, természetesen más változatok is fellelhetőek gyűjtők kertjében, melegházaiban.
Ez az egyéves zöldségnövény Amerikából származik, Szent-Györgyi Albertnek köszönhetően tudjuk, hogy C-vitamin tartalma messze felülmúlja más zöldségnövényekét.
Bogyóalakja igen változatos, megkülönböztetünk, almapaprikát, cseresznyepaprikát, paradicsomalakú paprikát, kúpos paprikát (Cecei-típus, vagy töltenivaló fehér), hegyes zöld paprikát, kecskeszarvú paprikát, blocky paprika alakot, hosszának és vállának aránya 1:1, lamuyo paprika alakot, ahol a hossz és váll aránya 1:2-3.
Mint minden növényfélére, amit termeszthetünk szabad ég alatt és üvegházban is, a paprikára is jellemző, hogy sokkal nagyobb a tápértéke és C-vitamintartalma a napfény érlelte, szabad levegő járta termésnek, mint a növényházinak.
A hegyes, zöld fajtáknak - mint képünkön is -; a fehér húsú, tölteni való paprikánál, az ellenkező híresztelésekkel szemben, magasabb a vitamin- és tápanyagtartalma.

Igényei, termesztése

12 óra feletti megvilágítást és meleget, 25 +/- 7 ̊C-ot igényel. Vízigényes, a lehulló csapadék nagyon kevés neki, egész tenyészidő alatt öntözni kell, továbbá nagyon tápanyagigényes is, ezért a paprikát is szerves trágyázni szükséges ősszel, ágyáskészítés idején.
Tenyészidőben csak növényi levekkel trágyázzuk, különben a túl sok tápanyag hatására elrúgja a virágait, nem fog kötni, így nagy lesz a terméskiesés.
A paprika alá ne tegyünk fahamut, mert a magas káliumtartalom miatt a bogyói fénytelenek lesznek és nehezen, vagy egyáltalán nem fognak beérni. Erre utal az érmenti sárgulás is.
Ha a leveleken lilás, barnás elszíneződést tapasztalunk és torz a termése, a paprikánk túl sok foszforral találkozott, lehetőleg kerüljük el minden elemmel a túltrágyázást.

3-4 évig ne kerüljön a családjába tartozó semmilyen növény után – burgonya, paradicsom, stb. , de nem szereti a káposztát, kukoricát és a tököt sem.
Már ebből is látszik, hogy zöldségtermesztés esetén érdemes egy Munkanaplót vezetni, benne a vetett növényeket, fajtáikat, rajzot a sorokról – megtervezni a kert betelepítését.
Középkötött, humuszban gazdag csernozjom talajon lesz bőséges termésünk, melynek további függvénye, hogy öntöznünk kell.

Ősszel ássuk fel talaját, vagy mozgassuk át ásóvillával, dolgozzuk be a trágyát, tavasszal pedig készítsük elő gyommentesre, morzsásra elmunkálva az ágyat.

Helybe csak rövid tenyészidejű fajtákat vethetünk, mert elhúzódó a növekedése. Palántáról, ha rendelkezésünkre áll, gyorsabb és biztosabb eredményt kapunk.
Március 15-től egy hónapon keresztül vethetünk, 2 cm mélyre, a magvetést feltétlenül öntözzük be, akkor is, ha esőre áll az idő.
Fertőzések elkerülésére csalánlével és zsurlófőzettel öntözhetünk.
Az így termesztett paprikát augusztus közepétől szüretelhetjük.

Fogyasztása, elkészítése igen nagy változatosságot mutat.
Az almapaprikát, cseresznyepaprikát és a kecskeszarv típusúakat jobbára savanyúságokhoz használjuk.
A cseresznyepaprikát és a kis hegyes paprikákat kendermadzagra felfűzve, kiszárítva egész évben használhatjuk ízesítésre.
A paradicsomalakú, más néven pritaminpaprikát is sokféleképpen hasznosítjuk. Friss állapotban étkezési célokra kiváló választékbővítő, édes íze miatt a gyermekek is kedvelik.
Tartósíthatjuk darálva paprikakrémként, savanyúságokba színfoltként, káposztával töltve önálló savanyúságként, stb.
A tölteni való paprikát frissen és főzve, sütve, a kaliforniai paprikát sütve is, a kecskeszarv, kosszarvú fajtákat frissen és savanyítva tálaljuk.

Add a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképenMinimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.