Sütőtök a téli, tavaszi vitamin | bezárás

Két fajtát is termesztünk a Pusztán. Egyik a sonka formájú, a másik a kerek, úgynevezett: patyolattök.
A sonka formájú narancssárgább, édesebb, a másik kásásabb. Sajnos a patyolattök magjához ma már kevés helyen lehet hozzájutni, mert ez régi fajta. A sós ételek készítéséhez ez megfelelőbb, amíg a másik az édes ételekhez ajánlott. Mindkettőnek nagyon magas a béta-karotin tartalma, mely A vitaminná alakul.

Mi mindenre jó a sütőtök?
Nem is gondolják sokan akik tömik magukba a narancsot és banánt, amit ki tudja honnan hoztak az országba, s mivel volt permetezve.  A sütőtököt nem is kell semmivel kezelni, ezért teljesen bio-ban termeszthető.
Gondoljunk bele, hogy a kicsinyek első étele a sütőtök, nem véletlen, mert könnyen emészthető, az A vitamin mellett magas a C és E vitamin tartalma. A diétázóknak pedig azért jó, mert kalória tartalma viszont alacsony.
Készíthetünk belőle levest: sósat és édeset.

Fokhagymás sütőtök leves.
1 kg meghámozott tököt főzzünk meg puhára. Turmixoljuk össze vízzel vagy húslével. Ízesítésnek fokhagymát, sót és tejfölt vagy tejszínt használjunk.
Ha édesen szeretnénk akkor maximum mézzel édesítsük, s szegfűborsot, fahéjat használjunk, esetleg vaníliát. Én mentásan is szeretem, érdemes kipróbálni. Mivel habarni nem kell, mert sűrű maga a tök, kiváló fogyókúrás étel.

A sütőtökös rétes is lehet kalóriaszegény. Ezt a finomságot készítettem Firenzében a Magyar esten, nagy sikere volt. Ha nincs aki nyújtson rétest, úgy az előre gyártott is megfelel. A réteslapokat szedjük darabjaira, majd langyos mangalicazsírral locsoljuk meg, s tegyük egymásra - ettől lesz jó réteges vagy repülős. Ha egymásra helyeztük akkor az előre elkészített töltelékkel hosszan pakoljuk meg, s csavarjuk fel. A felcsavart rétes tetejét is kenjük meg olvasztott mangalicazsírral.
Töltelék: A megfőzött tök pépet keverjük össze felvert tojásfehérjével, vaníliával, pici rétesliszttel. Ebben az esetben teljesen diabetikus. Ha édesebben szeretnénk akkor tegyünk bele mézet.  Jó étvágyat hozzá!

Még időben vagyunk, áprilisban, májusban kell elvetni a sütőtököt. Érdemes.
Szívesen adok más receptet is.        

BIOMAMA    

Tökmag.lap.hu | Étlap.lap.hu

Add a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképenMinimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.