Lóbab termesztése | bezárás

Nem eldöntött, hogy Ázsiából vagy Európából származik ez a régi zöldségnövényünk, valószínűleg a mediterrán területeken mindenütt. Addig is, amíg vitatkoznak rajta, nézzük meg hogyan lehet termeszteni és leginkább, hogy mire lehet használni ezt a kultúrnövényt, ami a régészek szerint már az őskorban is az ember tápláléka volt.

A Fabaceae, hüvelyesek családjába tartozik, latinul Vicia faba, gyökere 1 méter mélyre is lehatol a talajba, holtában is táplálékot nyújt az utána következőknek, melyek lehetnek paradicsom, uborka, tökfélék. Fél métertől két méteres magasságig nőhet meg. Néha két főhajtást is növeszt, oldalhajtások azonban nem jellemzőek rá.
Szára szögletes, levelei átellenes állásúak, szárnyasan összetettek, kacs nélküliek, nem úgy, mint más hüvelyeseknél, itt ez hiányzik. Hosszú és széles, ovális levelei vannak, virágai fürtben ülnek a levelek hónaljában, 2-3 centisek, színük lila vagy fehér lehet. öntermékenyülő.

Hüvelytermése fogyasztható, felfújt, zsenge, lédús, 5-15 cm hosszú. Amikor a mag beérik, a hüvely is megbarnul, elszárad és felpattanva a magok kihullnak a földre.

Magvai szögletesek, vastagok, hüvelyenként 1-5 szemet találunk. Magjából lisztet lehet őrölni, de zöldségként is hasznosítható, friss, zsenge magját is ehetőnek tartják Olaszhonban. Mi takarmánynövényként termesztjük idehaza, de már 35 évvel ezelőtt is felmerült neves kertészekben a gondolat, hogy a zöldségfélék választéka jól bővíthető lenne az elterjesztésével. Orosz nyelvterületen egyértelműen zöldségnövényként jön számításba, mi itt, félúton magunk választhatjuk meg, mire szeretnénk használni...

Fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben rendkívül gazdag. Nagy mennyiségben fogyasztva toxikus hatású, a benne található glükozidok hemolitikus anémiát váltanak ki.

Igényei, termesztése

Hosszúnappalos növényként 12 óránál több megvilágítást igényel, ezért sose adjunk neki helyet árnyékban. Csak teljes napon fog szépen fejlődni. Különösebben nem hőigényes, - 4 °C-ig még a fagyot is elviseli, viszont melegre érzékeny, 30 °C felett rosszul érzi magát, pusztulni kezd. A tenyészidőszak alatt folyamatosan csökken a vízigénye, de kezdetben olyan bőséges öntözést igényel, amelyet csak kevés növényünk lenne képes elviselni. Tipikusan olyan emberek számára találta ki a Jóisten, akik növényeiknek a szeretetüket öntözőkannával mutatják ki, majd megijednek, és inkább elhanyagolják, nehogy túlöntözzék. esetükben különösebb gond nélkül el fogja érni a két méteres magasságot is.

A nitrogént nagyon szereti, ezért ágyását trágyázzuk ősszel, az előkészítés során, majd folyamatosan takarjuk mulccsal és erjesztett növényi levekkel bőségesen öntözzük.

Magágya legyen morzsás, előveteménynek bármelyik kapás növény megfelel számára. Olyan helyet válasszunk számára, ahol nincs útban, mert a márciusi vetéstől a július végi betakarításig foglalja majd a helyet a kertben.

50 cm-es sortávolságra vetjük sorba, 5-10 cm mélyre, majd takarjuk s öntözünk. Vetéstől számított 8-10 nap múlva kel ki, ekkor kell ritkítani, 10-15 cm távolságra. Alkalmazhatunk szakaszos vetést, ekkor egymás után kis időközzel 2-3 alkalommal még újra vetünk, úgy, mint a borsó esetében. Folyamatosan tartsuk gyommentesen, illetve adjunk neki leveket, hogy növekedhessen. különösebb bajunk a növénnyel
nem lesz.

A tejes termés hűtőszekrényben, 0 °C - on akár három hétig is eláll.

Add a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképenMinimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.