Fejes saláta termesztése | bezárás

A saláta olyan egyéves növény, amely minden család kedvence. Magas vitamintartalma mellett a diétás étrendbe is jól beilleszthető. Jó hatást fejt ki a gyomor működésére, cukorbetegek is fogyaszthatják. Régen főzeléknövényként is elterjedten használták, ma már inkább a zsírosabb ételek mellé adjuk cukros-ecetes lében, vagy szendvicsekben, zöldsalátákban alkalmazzuk.

Apró, szürke magja 4-5 évig is csíraképes. Egyetlen szép salátafejet, ha hagyunk magszárba szökni, évekre ellátja a családot saláta maggal. Hőoptimuma 16 °C, meleg időben laza fejet képez és magot hoz, nagy hidegben egyes fajtái lilulnak. Ez az antociánosodási folyamat melegedés hatására visszafordul. Csak teljes napfényen érzi jól magát, talajban viszont nem válogat. Itt érdemes megjegyezni, hogy előzőleg gyomirtóval kezelt területen ne termesszük, mert a saláta levelei elraktározzák a méreganyagokat. Ha az Isten esőt ád, nincs gondunk a salátára, csak gyommentesen kell tartanunk. Viszont csapadékszegény nyarakon öntöznünk kell.

Nyári fajtákat helybe vetünk, korai szabadföldi termesztés és áttelelő termesztés esetében azonban palántáról termesztünk. Ha sűrűn vetettünk, a saláta növekedésével egyeljünk, ritkítsunk 30x30 cm-es térállásra. A kihúzott palántákat a kert más részein elültethetjük. Nyári fajtákat meleg tavasz esetén már március végétől lehet vetni, egészen júniusig. Nyáron fajtaváltással gondoskodunk arról, hogy tömör fejeket szüretelhessünk, ezért augusztus végén, október elején ültethetjük az őszi salátákat, majd október elején az áttelelő salátát. 4-6 hetes palántanevelési idővel számolva beállíthatjuk a számunkra legkedvezőbb időpontot az ültetéshez.

Amíg a saláta levelei nem takarják a talajt, gyommentesen tartásáról kézzel, vagy kapálással kell gondoskodnunk, utána mulcsot terítünk a növény köré. Kevés öntözővizet igényel, és trágyázni sem szükséges, hacsak nem extrém módon sovány, homokos a talajunk. A túltrágyázásra rendkívül érzékeny. Szedéséhez a megfelelő időpontot kézzel állapítjuk meg. Ha a fejek kemények, tömörek, a saláta szedhető. Késsel szedjük, és rögtön hűvös helyre visszük, mert napon, melegben azonnal veszít víztartalmából és fonnyadni kezd. Szedési hiba, ha sokáig marad a helyén, akkor magszárba szökik. Örüljünk a magtermésnek, teljes érésben szedjük meg a magját és ajándékozzuk meg vele ismerőseinket.

A salátát három fő betegség, illetve kártevő károsíthatja: a botrytis, a peronoszpóra és a levéltetű. A levéltetvek remekül el tudnak bújni a saláta levelei között, ezért felhasználás előtt nagyon alapos átmosást igényelnek a fejek. Késsel gyorsan felnegyedelhető a salátafej, azonban mire tálaljuk a tejnedv barnára színezi a torzsát és a leveleket. Mindezt elkerülhetjük, ha kézzel tépkedjük szét a fejes salátát.

Add a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképenMinimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.