Fokhagyma termesztése | bezárás

Allium sativum

A magyar konyhában elengedhetetlen fűszernövény a fokhagyma. Élettani hatásai közismertek, csökkenti a magas vérnyomást, segít az érelmeszesedés elleni hadjáratban, kiváló hatással van a gyomor-bél traktusra. Baktericid hatását már régen elismerte az orvostudomány. Biokertészek pedig tudják, hogy köztes növényként védelmet nyújt más zöldségeknek, gyümölcsöknek, dísznövényeknek.

Többféle fajtája ismert, termesztésük is ennek megfelelően változik. Magot érlelő fokhagymát magról is vethetünk, bulbilliket nevelő fokhagymát a léghagymáiról szaporítunk, a gerezdek duggatását pedig már a kisgyermekek is ismerik.

Igénytelen növény, jól termeszthető tavasszal és ősszel is. Termeszthető teljes napon és fák árnyékában is, és az öntözővíz mennyiségére sem kényes. Azt azonban nem szereti, ha frissen szervestrágyázott talajban kell fejlődnie. Őszi dughagymás szaporítása során biztosabb és nagyobb terméshozammal számolhatunk. Őszi mélyszántással, vagy kiskertben mély talajlazítással készítjük elő a fokhagyma helyét, majd október elején, sorba duggatjuk, 20-25 x 10 cm-es távolságra. Egy négyzetméterre kb. 20-30 dughagymát számolhatunk. Ősszel kifejlődik bojtos gyökérzete, amely átsegíti a téli hónapok viszontagságain. Mulcsozással védhetjük a nagyobb hidegek beköszöntekor. Ápolási munkái közé tartozik a gyommentesen tartás és a talajlazítás.

A konyhára folyamatosan szedhetjük a nyáron, végleges betakarítása pedig augusztusban esedékes, amikor a levelek megsárgulnak, szára elszárad.
Kiásva füzérbe kötve szárítjuk, száraz, szellős helyen tároljuk. Jó utóveteményei a levélzöldségek, illetve a cékla. Kiváló köztesnövényként termesztve rózsakultúrában, szamócaágyban, répa mellett.

Allium sativum convar. ophioscorodon
Az évelő fokhagymát a régi parasztkertekben könnyen megtalálhattuk. Emeletes, vagy léghagymának is nevezték, kecses szárán, a levelek fölött neveli ki az új nemzedéket. Gerezdekre nem válik szét, aromája gyengébb, étrendi hatása, gyógyhatása nem marad el a többi változattól.

Add a Facebook-hoz

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképenMinimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.